Masalah Kulit Bayi dan Tips Memilih Set Penjagaan Kulit

Anak adalah anugerah Tuhan yang sangat dinantikan oleh setiap ibu bapa. Namun kadang kala ibu bapa diuji dengan kesihatan anak-anak dan memerlukan penjagaan yang lebih rapi. Salah satu masalah yang sering terjadi pada bayi adalah masalah kulit, oleh itu setiap produk yang digunapakai perlulah yang benar-benar sesuai dengan kulitnya. Di sini saya ingin kongsikan tentang 8 jenis masalah kulit bayi dan tips memilih set penjagaan kulit yang terbaik untuk bayi anda.

 

Continue Reading

Produk Penjagaan Kulit Muka Yang 100% Selamat dan Semulajadi

Terdapat banyak jenis penjagaan kulit muka yang dikeluarkan di pasaran. Ada yang mahal dan ada yang murah. Namun tahukah anda, hampir kebanyakan produk-produk ini mengandungi bahan kimia yang berbahaya dan boleh memberi kesan buruk pada kulit dan tubuh badan. Sebelum membeli sesuatu jenama, pastikan anda membuat pemerhatian terlebih dahulu terutamanya kandungan yang digunakan. Di sini, saya akan berkongsi dengan anda satu jenama penjagaan kulit muka yang 100% selamat dan semulajadi.

Continue Reading

Tips Hilangkan Kedutan di Bawah Mata Dengan Mudah

Betul tak kalau saya katakan, kedutan di bawah mata adalah benda pertama yang merisaukan apabila usia semakin meningkat? Kedutan ini boleh muncul dengan tiba-tiba dan menyebabkan usia kita tampak makin tua. Jadi, di sini saya akan kongsikan tips-tips mudah bagaimana cara menghilangkan kedutan serta garis-garis halus di sekitar mata.

Kenapa Kedutan Ini Terjadi?

Kedutan ini terjadi disebabkan badan kita semakin kekurangan kolagen serta protein yang penting untuk keanjalan dan ketegangan kulit. Pada asalnya, hanya garis-garis halus yang terbentuk, namun lama kelamaan ia akan menjadi lebih ketara sehingga menjadi kedutan.

Continue Reading

Punca Penyakit Kayap dan Cara Merawatnya

Hai semua, ada tak pembaca di sini yang pernah mengalami penyakit kayap? Saya sendiri pernah sekitar tahun 2010 dahulu. Memang sakit rupanya kayap ni. Bermula dengan demam panas, kemudian naik biji-biji berair yang sangatlah gatal. Seminggu yang pertama memang sakit, sehingga ke sendi-sendi tulang. 2 minggu cuti sakit di rumah, berpantang macam orang bersalin. Alhamdulillah habis cuti sakit, penyakit kayap dah sembuh sepenuhnya.

Jadi hari ini saya nak berkongsi dengan anda semua tentang apa punca yang menyebabkan terjadinya penyakit kayap ini dan bagaimana cara untuk mengubatinya dengan berkesan.

Continue Reading

Tips Hilangkan Eyebag Dengan Cepat

Bangun pagi tengok cermin mata dah macam bola, eyebag semakin menjadi-jadi. Apa perasaan anda jika perkara ini terjadi pada diri anda? Pasti terus hilang mood nak bersiap dan berjumpa orang kan?

Masalah eyebag ni bukan sahaja menyebabkan penampilan terjejas, malah dapat menurunkan keyakinan diri untuk bergaul dengan masyarakat. Tapi setiap masalah pasti ada penyelesaian kan? Jadi jom kita lihat apakah tips-tips yang boleh dicuba untuk menghilangkan eyebag dengan cepat dan mudah.

Continue Reading

Tips Dapatkan Kulit Yang Tegang dan Anjal

Siapa kat sini yang nakkan kulit tegang dan anjal? Saya yakin, pasti semua nakkan. Tapi masalahnya sekarang, banyak masalah kulit yang boleh menghalang impian kita tu..dan salah satunya ialah kedutan dan kenduran. Kulit yang berkedut dan mengendur ni bukan sahaja mengganggu penampilan, malah boleh membuatkan seseorang itu rendah diri terutamanya jika dia masih di usia yang muda.

Oleh itu, di dalam artikel ini saya akan berkongsi dengan pembaca semua apa punca kulit berkedut dan mengendur serta bagaimana cara untuk mengatasinya.

Continue Reading

Tips Penjagaan Kulit Muka Berminyak

Hai semua..bertemu lagi kita di dalam blog jarimenulis.com. Kali ni saya nak berkongsi dengan anda tentang tips penjagaan untuk kulit muka yang berminyak…oily face kata omputeh..hehe..

Kalau sesiapa yang ada muka berminyak ni, memang akan rasa tak selesa dan merimaskan. Selain dari mencacatkan penampilan, kulit muka berminyak juga berisiko untuk menyebabkan liang pori tersumbat dan menyebabkan jerawat.

Jom kita lihat dulu apakah punca yang menyebabkan kulit muka berminyak terjadi.

Continue Reading