Ambil Pil Perancang Punca Jeragat Makin Banyak

Betul ke ambil pil perancang boleh buat jeragat makin banyak? Yer betul. Pil perancang boleh menyebabkan gangguan hormon di dalam badan seseorang wanita. Ini boleh mencetuskan jeragat atau melasma kerana wanita sangat sensitif terhadap perubahan hormon estrogen dan progesterone.

Namun, terdapat banyak lagi faktor-faktor lain yang boleh menyebabkan terjadinya jeragat. Jom kita kenali apa itu jeragat dan bagaimana untuk menghilangkannya.

Apa Itu Jeragat?

Jeragat ialah bintik-bintik berwarna gelap yang memenuhi muka anda seperti hidung, pipi dan sekitar mulut. Bagi mereka yang berkulit cerah, jeragat selalunya berwarna coklat, manakala bagi yang berkulit gelap jeragat akan berwana hitam.

Jeragat asalnya muncul sebagai bintik-bintik kecil, namun lama-kelamaan bintik-bintik ini akan bercantum hingga menjadi tompok gelap dan menyebabkan tona kulit menjadi tidak sekata.

Punca Terjadinya Jeragat

Menurut Pakar Kulit Jerawat dan Jeragat, Dr Haseenah Hassan di dalam artikel Utusan bertarikh 5 Ogos 2012,

“Jeragat bermula dengan melanosit iaitu sel-sel yang menghasilkan melanin – sejenis pigmen pelindung kulit. Satu melanosit akan mengawal 10 hingga 15 sel yang menapis sinar ultralembayung (UV) – penyebab mutasi pada kulit.¬†sebenarnya melanosit memberikan warna pada kulit dan penduduk Asia mempunyai lebih banyak melanosit ekoran sering terdedah kepada sinaran matahari.”

Dengan kata yang mudah, semakin lama kulit terdedah kepada cahaya matahari, semakin banyak melanosit menghasilkan melanin, menyebabkan sel kulit mudah berjeragat.

Selain itu pemakaian alat solek yang mengandungi bahan kimia berbahaya boleh menyumbang terjadinya jeragat. Bahan kimia ini akan menyebabkan lapisan kulit makin menipis sehingga sinaran UV dapat menembusinya dengan lebih mudah.

Bagaimana Menghilangkan Jeragat

1) Pakai losyen pelindung matahari.

  • pakai losyen (sunblock) ini setiap hari tidak kira di luar atau di dalam rumah kerana sinaran UVA dan UVB boleh menembusi langsir dan tingkap kenderaan.

2) Hentikan pengambilan pil perancang

  • hormon yang tidak stabil bukan sekadar menyebabkan jeragat malah menjadi punca kepada banyak lagi masalah kulit yang lain seperti jerawat dan kulit kusam.

3) Elak gunakan kosmetik tebal

  • elakkan penggunaan alat solek yang mengandungi minyak dan wangian sintetik. Ini boleh menyebabkan liang pori tersumbat hingga kulit tidak menyerap nutrien yang sihat.

4) Tidur secukupnya dan kurangkan stress

  • badan yang kurang rehat akan menyebabkan hormon tidak stabil dan pencetus kepada jeragat.

Hilangkan Jeragat Dengan Shaklee

Terdapat 2 pilihan yang anda boleh cuba, iaitu rawatan dari dalaman atau rawatan secara luaran. Untuk kesan yang lebih cepat dan berkesan, saya mengesyorkan anda mencuba kedua-duanya sekali.

1) Rawatan Dalaman –¬†Set Jeragat Premium

Vivix – bertindak sebagai anti-oksida yang terbaik dan mengandungi resveratrol yang mampu merawat dan memperbaiki sel kulit sehingga ke peringkat DNA. Jeragat adalah satu contoh sel kulit yang rosak dan mati.

GLA Complex – membantu menstabilkan hormon yang menjadi punca kepada jeragat. Ia turut mengandungi Vitamin E yang dapat memudarkan kesan jeragat.

SR Vitamin C Plus – produk anti-oksida yang merawat sel dari dalam dan mencerahkan kulit dari kesan jeragat. Selain itu ia mampu menaikkan imun kulit untuk melawan punca jeragat.

Collagen Powder – mengandungi kolagen yang dapat mencerahkan kembali kulit seawal 8 minggu penggunaan. Menyihatkan serta menganjalkan kulit kulit muka.

Youth Skincare

Youth skincare adalah produk penjagaan kulit yang sangat selamat dan berkesan untuk menghilangkan jeragat. Kenapa Youth Skincare lain dari yang lain?

1) Mengandungi ujian klinikal – Youth menjalani ujian selama 8 tahun sebelum ia dipasarkan. Semasa ujian, pengguna-pengguna Youth bukan hanya dilihat dari perubahan kulit, tapi mereka turut di bawa ke makmal untuk diperiksa dengan teliti.

2) Bebas 1500 bahan kimia berbahaya – merkuri dan paraben pun tak ada di dalam Youth Skincare.

3) 100% Vegan – Youth tidak mengandungi unsur dari haiwan dan 100% diperbuat dari tumbuh-tumbuhan yang premium dan telah dipatenkan.

4) Mengandungi vitamin semulajadi – vitamin di dalam Youth membantu untuk menghasilkan sel kulit yang baru dan memperbaiki sel jeragat yang rosak. Ia juga mengandungi anti-oksida yang mampu menghalang sinaran UV berbahaya.

Testimoni Pengguna Set Jeragat dan Youth Skincare

 

Bagaimana Nak Dapatkan Produk-produk ini

Untuk pembelian terus melalui Shaklee menggunakan Debit / Kredit Kad, anda hanya klik ikon di bawah

ATAU

 

Untuk info lanjut dan konsultasi percuma, sila hubungi saya di:

Hamidah

Call/ SMS/ Whatsapp : 013-5883810

Facebook : Hamidah Ahmad

FB Page : Kedai Vitamin Ummi

Instagram : Vitamin.Ummizara

Blog : vitamin-ummizara.blogspot

 

 

Pengedar Shaklee Perak

Kawasan COD : Taiping, Kamunting, Simpang, Trong, Selinsing, Semanggol, Bukit Merah dan Bagan Serai

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge